"Omdat ik graag iets voor een ander doe”

Loes Ypma is een bekende, al heel lang in Woerden, in heel Nederland sinds de laatste kabinetsperiode toen ze Tweede Kamerlid was.

Leuk en dankbaar werk

Loes maakt altijd tijd om vrijwilligerswerk te doen. “Ik vind het gewoon heel leuk en heel dankbaar werk,” licht ze toe. Haar vrijwilligerswerk is zowel in Woerden als op landelijk niveau in de Raad van Toezicht van de Kindertelefoon. “Kinderen kunnen hier op een laagdrempelige manier met iemand praten. Dat kan gaan over pesten, verliefdheid, scheiding van ouders of mishandeling. Het is altijd anoniem.” Net zo lief is ze in Woerden bezig. “Ik vind het heerlijk om op de school van mijn kinderen te helpen. Meerijden naar de kinderboerderij, helpen als knutsel-, of luizenmoeder, voorlezen of bij een feest drinken inschenken. Het is leuk om mijn kinderen op een andere manier te zien en ze vinden het gezellig als ik daar rondloop.” Net als vele anderen helpt ze bij de sportclub achter de bar of rijdt ze naar wedstrijden.

Belangrijk dat iedereen mee kan doen

“Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan doen, dat kinderen uitstapjes met school kunnen maken, dat kinderen hun verhaal kwijt kunnen bij de kindertelefoon en dat ook nieuwe Nederlanders hun weg kunnen vinden.

”Heel specifiek helpt ze een Syrische jongen die nog maar een paar maanden in Woerden woont. “Ik maak Eyad wegwijs, we verkennen Woerden, we drinken koffie bij hem of bij ons thuis, ik ben mee geweest naar de IND in Utrecht en we zongen al een paar keer Nederlands in Het Klooster.” Inmiddels is hij herenigd met zijn vrouw en dochtertje. “We hebben gelijk een koffertje speelgoed gebracht. Ik probeer te helpen zodat ze zo gewoon mogelijk mee kunnen doen en ik hoop dat hij een baan vindt. Eyad wil graag weer pizzabakker worden, net als in Syrië.”