Interview met een mantelzorger

De zorgvrijwilligers van Stichting De Mantelmeeuw verlenen hun hulp niet alleen in het hospice aan de Meeuwenlaan te Woerden, zij geven ook ondersteuning aan huis bij mensen die thuis sterven. Deze week leest u een interview met een mantelzorger, mevrouw P.

Meneer P. is uitbehandeld en ligt het grootste deel van de dag op een bed in de huiskamer. Als ik bij de familie aankom, slaapt meneer. De zon schijnt over zijn gezicht. En in de rust van dit moment vertelt zijn vrouw: “Wij zijn door de mensen van de thuiszorg in contact gekomen met De Mantelmeeuw. Het is de wens van mijn man om tot het laatst toe thuis te blijven. Dat bleek mogelijk te zijn. Naast de zorg door de wijkverpleging en de nachtzorg komt er één keer per week ook een vrijwilligster van De Mantelmeeuw. Het geeft mij de ruimte om iets buitenshuis te doen. Of ik ga een uurtje slapen, want ik ben intussen zo moe.”

Mevrouw P. vertelt dat zij nu ook meer hulp aan familie vraagt. Ze weet dat het mogelijk is dat er meer vrijwillige hulp door De Mantelmeeuw wordt gegeven: deze week heeft ze juist om uitbreiding gevraagd. “Ik vind de komst van de vrijwilligster echt een aanvulling: ik kan met haar een praatje maken, of overleggen; ik kan op haar terugvallen en ik vind het ook fijn om te weten dat ze – als het nodig is – de wijkverpleging kan ondersteunen. En het weten dat ze er is, geeft rust.” Een ander voordeel dat mevrouw P. noemt is dat steeds dezelfde hulpverleners over de vloer komen, zo hoeven zij en haar man niet steeds opnieuw ‘te wennen’ en vooral niet steeds opnieuw uit te leggen wat er aan de hand is, waar alles staat etc..

"Meerdere gezichten ja, en het klikt met allemaal. Als dat niet zo is, dan zeg ik het, dat heb ik in de loop van de jaren wel geleerd. Ik zou het anderen echt aanbevelen om in een situatie als deze de vrijwillige hulp van De Mantelmeeuw te vragen. Het geeft veel steun en voor mij als mantelzorger is dat belangrijk, zo kom ik aan rust toe en kan ik aan zelfzorg doen. Dat komt mijn man dan ook weer ten goede. Kritische punten? Nee, die heb ik eigenlijk niet... afspraken worden nagekomen, het loopt goed!"