“Met liefde zorgden ze tot het laatst voor haar”

Jos van Riet verloor op 16 mei 2016 zijn vrouw Claartje. De drie weken die aan dit afscheid vooraf gingen verbleef ze in Hospice De Mantelmeeuw. “Wat ze daar voor elkaar kregen, lukt je in een ziekenhuis niet. Het zijn echt engelen.”

Samen gekozen

Claartje had in 2014 terugkerende borstkanker in de bovenbuik van de maag die daardoor in de verdrukking kwam. “Voordat je dat weet ben je zes maanden verder na allerlei onderzoeken.” Ze kon op het laatst niet meer eten want de dunne darm was afgesloten. Het ging zo slecht dat ze in een psychose terecht kwam. “In de schaarse heldere momenten die ze had, moest ik met haar de belangrijke dingen bespreken want dat moest ze zelf beslissen.” Een van die onderwerpen was waar ze tot op het laatste moment verzorgd zou willen worden. Vanwege de psychose kon ze niet naar een verzorgingshuis en thuis werd het ook te zwaar. Je kunt iemand in je eentje niet 24 uur lang, dag en nacht verzorgen.” Jos en Claartje besloten samen te kiezen voor het Hospice. “De vrijwilligers daar weten precies in te schatten wat voor iemand je bent, hoe ze je moeten opvangen, en op welke manier ze met jou en je partner moeten omgaan.”

Ik koester de fijne herinneringen

Door deze hulp werden die laatste weken voor Jos draaglijk. “Natuurlijk was het moeilijk, je weet dat het afgelopen is. Ze was een vlinder, je leent ze maar er zit niks van jou bij. Ik koester de fijne herinneringen aan hoe het was en ik troost me met dat ze geliefd was. Op de uitvaart waren wel 800 mensen. Ze verkocht als vrijwilliger hockeykleding voor de 60+ club van Nederland en ze waren er allemaal.” Ondanks alles houdt Jos van het leven en van mensen. “Ik voel me daardoor gesterkt.”