“Dankzij lieve hulp kan ik mij redden in Nederland”

De Vietnamese Huong Huynh woont veertien jaar in Nederland. De eerste vier jaar met haar toenmalige man en dat ging goed, ze kregen twee kinderen die nu 10 en 11 jaar oud zijn. De scheiding greep haar erg aan en ze stond er alleen voor.

Mezelf leren redden met hulp van anderen

“Ik had in het begin echt psychologische hulp nodig,” zegt ze. Die hulp kreeg ze van Kwintes. “Ik was hier in behandeling en mocht na een tijdje beginnen met wat vrijwilligerswerk als opstapje. Om mezelf te leren redden in Nederland.” Daarnaast kreeg ze vanuit de NPV, de Nederlandse Patiënten Vereniging vanaf het begin hulp van een aantal vrijwilligers. Tineke, Liesbeth, Els en Ans staan elk op hun manier om haar heen, zoals Ans Blok die iedere week bij Huong langs gaat. “Ans helpt me steeds met de taal, en daar ben ik erg gelukkig om.”

Ze behaalde twee certificaten. Ans leert haar ook alles wat met onze cultuur te maken heeft zoals Koningsdag. De twee hebben een klik, ze wisselen veel uit omdat er echt een vertrouwensband is ontstaan. Ans: “Huong is een hele goede gastvrouw en ze kan heerlijk koken.” Inmiddels werkt ze als keukenhulp in het Vietnamese restaurant De Smaak van Vietnam in de Havenstraat. “Mijn eerste baan hier en daar ben ik heel blij mee.” Ook privé gaat het steeds beter met Huong. “Sinds de zomervakantie ben ik stabiel,” zegt ze. Dat betekent dat ze haar kinderen die bij hun vader wonen vaker mag zien. “Ze mogen steeds een nachtje bij mij blijven logeren.” Op die dagen komt Ans om 16.30 uur ter ondersteuning. “We doen met elkaar even een spelletje en ik ontferm me over de kinderen als Huong gaat koken,” aldus Ans. “Ik mag altijd mee eten. Huong wil graag iets terug doen maar dat hoeft niet.”