“Fijn die hulp bij het boek over mijn ziekte”

Van zorgeloos naar zorgelijk

Het leven van Patrick van Schaik en zijn gezin kwam in september 2013 helemaal op zijn kop te staan. “We kwamen van ons zorgeloos bestaan van de ene op de andere dag terecht in een zorgelijk bestaan.”
Zijn vrouw Inge kreeg de diagnose borstkanker en een jaar later werd bij hem een hersentumor geconstateerd. “We waren net een beetje door alle behandelingen van Inge heen toen opnieuw een onzekere periode volgde.”

De voortekenen waren er eigenlijk al eerder: “Last van mijn ogen, de weg niet kunnen vinden, als een dronkenman over straat, opeens dingen vergeten.” Er bleek een tumor van vijf bij acht centimeter te zitten. Wat hem onder andere er doorheen hielp is dat hij vanaf het begin alles opschreef. “Over de radioloog die op Brigitte Kaandorp leek en die Inge en ik vanaf dat moment Brigitte noemden. Of over mijn verzoek om hardrock te draaien tijdens de operatie wat ze vervolgens ook gingen doen.” Hij beschreef emoties maar ook technische weetjes. “Ik lag in een Mercedes onder de MRI-scans.”

Hersenkreukels

Patrick nam de tablet overal mee naartoe en schreef bijna dagelijks. “Toen wilde ik er een boek van maken om andere een inkijkje e geven in het hele proces, maar dat viel niet mee, ik heb nog nooit iets geschreven. ” Via WoerdenWijzer kwam hij in contact met journalist en tekstschrijver Winny van Rij die hem op weg hielp. “Een keer in de zes weken komt ze naar ons toe. Ze denkt mee over de opbouw en indeling van het boek, leest mee, corrigeert, zocht een vormgever en drukker en samen bedenken we hoe we mijn boek ‘Hersenkreukels’ kunnen promoten. Ik kan nog geëmotioneerd raken als ik het opnieuw lees.” Het schrijven van zijn boek is dan ook een stukje verwerking. “Zonder die hulp was het niet gelukt.”