Alzheimer

03/09/2019 - Woensdag 18 september met het thema

“Samen bewegen bij dementie”

Wereld Alzheimer Dag (21 september) is een themadag ter bevordering van de wereldwijde aandacht voor de ziekte van Alzheimer en dementie.

Landelijk is dit jaar gekozen voor het thema 'samen bewegen’. In dit kader verzorgen wij een speciale bijeenkomst waarin “bewegen” extra aandacht krijgt.

Gastspreker is: Onno van Schaik (Fysiotherapeut met geriatrie als specialisatie)

Bewegen is goed voor mensen met dementie. Veel onderzoeken hebben dit aangetoond.

Door te bewegen houden mensen met dementie hun lichaam en hersenen soepeler en fitter.

Bewegen zorgt er voor dat het vermogen om te leren of iets te begrijpen minder snel achteruit gaat. Daarom is het belangrijk om al in een zo vroeg mogelijk stadium van de ziekte bewegen te stimuleren. De kleinste bewegingen blijken zelfs al effectief te kunnen zijn waardoor het leven aangenamer wordt. Vooral voor betrokkenen zelf maar ook voor de mantelzorgers.

* Wat voor invloed heeft bewegen op dementie? Is het belangrijk om samen te bewegen?

* Maakt het uit of je binnen of buiten gaat bewegen? Wat te doen als lopen minder gaat?

* Zijn er praktische tips voor thuis? Wat kan ik als mantelzorger doen om mijn naaste hierin te begeleiden?

Op deze en meer vragen binnen het thema “Dementie en bewegen” gaan wij in gesprek met fysiotherapeut Onno van Schaik. Er is volop gelegenheid om vragen te stellen.

Na de informatie komen wij in actie om samen alledaagse lichaamsoefeningen uit te voeren en kunt u ervaren wat bewegen met u doet.

Edward Tuheteru verzorgt de muzikale intermezzo’s met gitaar en zang!

Het Alzheimer Café is een trefpunt speciaal voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, hulpverleners en belangstellenden en maakt deel uit van Alzheimer Nederland.

De bijeenkomst begint om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur.

Daarna is er gelegenheid om na te praten. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar.Locatie: De Langewiek, Molenvlietbrink 79, Woerden. De toegang is gratis.
Voor meer informatie: Nel Niessen, coördinator Alzheimer Café regio Woerden
E-mail: n.niessen@alzheimervrijwilligers.nl Tel.: 06 20241346

Ook kunt u ons bezoeken via de website www.alzheimer-nederland.nl/regios/westelijk-utrecht

In het kader van Wereld Alzheimer Dag organiseert het Stadsmuseum Woerden zaterdag 21 september om 14.00 u gratis rondleidingen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Graag vooraf aanmelden: E-mail: contact@stadsmuseumwoerden.nl Welkom!